icon_kefaloniamyrtos-kefalonia

Πως θα φθάσετε στο νησί !

Απλόχερα προικισμένη από τη φύση, τόπος σπάνιων γεωλογικών φαινομένων με μυστηριακά σπήλαια, ενδιαφέρον υπέδαφος, ιαματικές πήγες και υπόγεια νερά, με ξεχωριστές παραλίες, παραδοσιακά χωριά και πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα, η Κεφαλονιά είναι ένας τόπος μοναδικών εμπειριών. Το 2001 αποτέλεσε το φυσικό τοπίο για τα γυρίσματα της ταινίας του Τ. Μάντεν “Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι”
Το μεγαλύτερο νησί σε επιφάνεια του Ιονίου πελάγους (έκταση 786 τ. χλμ., μήκος ακτών 254 χλμ.) βρίσκεται απέναντι από τη δυτική ακτή της Πελοποννήσου.

Το έδαφός της είναι, κατά βάση, ορεινό με ψηλότερο βουνό τον Αίνο (Εθνικός Δρυμός) στα νοτιοδυτικά (υψ. 1628 μ.), έχει έντονο θαλάσσιο διαμελισμό, τέσσερις χερσονήσους και βαθείς κόλπους.
Τα πλούσια δάση της και τα εκτεταμένα αμπέλια, που δίνουν το εύγεστο κεφαλονίτικο κρασί, ήταν γνωστά από την αρχαιότητα. Οι κάτοικοί της είναι εγκάρδιοι και φιλόξενοι, έχουν μάλιστα φήμη πολυταξιδεμένων Ελλήνων, μιας και “όργωναν” τις θάλασσες ως ναυτικοί και έμποροι ή μετανάστευαν σ’ όλες τις γωνιές της γης. Ακόμα, το νησί έχει παράδοση στις τέχνες και τα γράμματα και έχει να επιδείξει ένα σημαντικό αριθμό δημιουργών από τους χώρους αυτούς.

Η ονομασία της πιθανόν να οφείλεται στο μυθικό ήρωα Κέφαλο, ενώ στον Όμηρο γίνεται για πρώτη φορά αναφορά του ονόματος των “Κεφαλλάνων”.
Πρωτοκατοικήθηκε κατά την προϊστορική εποχή και γύρω στον 6ο αι. ήταν διαιρεμένη σε τέσσερα αντιμαχόμενα, μεταξύ τους, βασίλεια: Κράνης, Σάμης, Πρώννων και Πάλης. Όταν στον ελλαδικό χώρο επικράτησαν οι Ρωμαίοι, η Κεφαλονιά έγινε ρωμαϊκή
επαρχία, ενώ κατά τη βυζαντινή εποχή λεηλατήθηκε επανειλημμένα από πειρατές.

icon_poleisargostoli-night

Στη μικρή χερσόνησο του Φαναριού, στο μυχό ασφαλούς κόλπου, βρίσκεται η πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι του νησιού Αργοστόλι, στην περιοχή του αρχαίου βασιλείου της Κράνης (ή Κραναίας). Ορίστηκε ως πρωτεύουσα το 1757 και είναι μια σύγχρονη πόλη ξανακτίστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1953 με ωραία κτίρια, πολλά από τα οποία διατηρούν την παλιά τους αρχοντιά, μεγάλες πλατείες και γραφικές γειτονιές. Νεότερες μελέτες ταυτίζουν την περιοχή με την αρχαία Μελίτη των πράξεων των Αποστόλων.

Το Λιθόστρωτο, ο κεντρικός εμπορικός δρόμος της πόλης, η πλατεία Βαλλιάνου και η ιστορική πλατεία της Καμπάνας με το χαρακτηριστικό ρολόι, είναι τα σημεία όπου συγκεντρώνονται, κυρίως, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον
παρουσιάζουν τα κτίρια του Διοικητηρίου, του Δικαστικού Μεγάρου, της Φιλαρμονικής Σχολής, του θεάτρου “Κέφαλος”, της Κοργιαλένειου Βιβλιοθήκης και της οικίας Κοσμετάτου, η γέφυρα του Δράπανου, με τις χαρακτηριστικές καμάρες, έργο των Άγγλων (1813) και ο φάρος των Αγίων Θεοδώρων (περιοχή Φανάρι), που καταστράφηκε από τους σεισμούς του 1953 και ανακατασκευάστηκε με βάση τα αρχικά αρχιτεκτονικά σχέδια (1820) των Άγγλων.

Ακόμα, αξίζει μια επίσκεψη στις Καταβόθρες, στην είσοδο του λιμανιού, όπου συναντάται σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο κατά το οποίο τα νερά της θάλασσας εξαφανίζονται σε σχισμές του εδάφους και ξαναεμφανίζονται έξω από τον Καραβόμυλο (περιοχή της Σάμης) και στη λιμνοθάλασσα του Κούταβου, όπου υπάρχουν τα λείψανα της αρχαίας Κραναίας. Η Μητρόπολη της πόλης (Ευαγγελίστρια) κτίστηκε το 1957, έχει σημαντικό τέμπλο και αγιογραφίες του σημαντικού νεότερου αγιογράφου Θ. Πουλάκη. Άλλες σημαντικές εκκλησίες της πόλης είναι ο Άγιος Σπυρίδωνας, με το σπουδαίο επιχρυσωμένο ξυλόγλυπτο τέμπλο, ο Ναός Αρχαγγέλου, ο Ρωμαιοκαθολικός ναός Αγίου Νικολάου, με την περίφημη εικόνα της Παναγίας “Πρεβεζιάνας” κ.α.

Νότια της πόλης (3 χλμ.) βρίσκεται το σπήλαιο του Αγίου Γερασίμου, όπου ασκήτεψε ο προστάτης του νησιού, ενώ στην κοιλάδα των Ομαλών, στους πρόποδες του κατάφυτου Αίνου βρίσκεται το ομώνυμο μοναστήρι με το σκήνωμά του.
Η δεύτερη πόλη της Κεφαλονιάς είναι το Ληξούρι, σημαντικό λιμάνι, κτισμένο στην Παλική χερσόνησο, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας. Διαθέτει αξιόλογη αρχαιολογική συλλογή και Δημόσιες Βιβλιοθήκες (Ιακωβάτειος και Πετρίτσειος). Σε μικρή απόσταση είναι το Παλαιόκαστρο, όπου αποκαλύφθηκαν τα λείψανα της αρχαίας Πάλης, ενώ στην Κοντογενάδα σώζονται μυκηναϊκοί τάφοι και εκκλησίες με μεταβυζαντινές εικόνες.
Στην περιοχή, επίσης, υπάρχουν αξιόλογα μοναστήρια με ξυλόγλυπτα τέμπλα και πολύτιμες εικόνες (Παναγίας Κορωνάτου 17ου αι., Παναγίας Κεχρίωνος, Κηπουραίων και Ταφιών). Στο νοτιότερο σημείο της χερσονήσου, κοντά στο χωριό Μαντζαβινάτα, βρίσκεται η “Κουνόπετρα”, ένας βράχος μέσα στη θάλασσα, που κουνιόταν κατά περίεργο τρόπο μέχρι τους σεισμούς του 1953, όταν και σταθεροποιήθηκε.

Ωραίες παραλίες για κολύμπι και θαλάσσια σπορ κοντά στο Αργοστόλι είναι ο Πλατύς και ο Μακρύς Γιαλός (στη Λάσση), τα Γραδάκια και οι Καμαρούλες, ενώ στο Ληξούρι μπορεί κάποιος να κολυμπήσει στις παραλίες Λέπεδα, Ξι (με κόκκινη
άμμο), Μέγας Λάκκος και βορειότερα Πετανοί και Αθέρας.

icon_nisi

Στα βορειοανατολικά του Αργοστολίου είναι η Σάμη, το κύριο λιμάνι της Κεφαλονιάς, που συνδέεται και με την Ιταλία. Είναι κτισμένη στον ομώνυμο κόλπο, στην περιοχή της αρχαίας Σάμης. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής και υπολείμματα κυκλώπειων τειχών. Στην ίδια περιοχή βρίσκονται και τα ερείπια της Μονής των Αγίων Φανέντων, με θαυμάσια δείγματα μεταβυζαντινής ζωγραφικής. Είναι μια όμορφη κωμόπολη, με μεγάλη
τουριστική κίνηση, αρκετά καταλύματα, καταστήματα, κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, ταβέρνες κλπ.
Στην περιοχή βρίσκεται η λίμνη του Καραβόμυλου, η οποία σχηματίζεται από τα νερά που εισέρχονται στις καταβόθρες του Αργοστολίου και κοντά το βαραθρώδες λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης με τα φωσφορίζοντα γαλαζοπράσινα νερά. Επίσης, 5 χλμ.
ΝΔ είναι το σπήλαιο της Δρογκαράτης με τους εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες και τη θαυμάσια ακουστική. Ακόμα,
υπάρχουν τα σπήλαια Αγγαλάκι, Αγίων Θεοδώρων, Αγίας Ελεούσας και Ζερβάτη. Κολύμπι στις παραλίες της πόλης, της Αντισάμου και της Αγίας Παρασκευής.
Βόρεια της Σάμης είναι η Αγία Ευφημία με τη βοτσαλωτή παραλία και το ωραίο λιμάνι και σε μικρή απόσταση το αξιόλογο μοναστήρι της Παναγίας των Θεμάτων, σ’ ένα καταπράσινο φυσικό περιβάλλον. Στο λιμάνι της φιλοξενούνται ιστιοπλοϊκά και εκδρομικά σκάφη, ενώ από εδώ μπορεί κάποιος να επισκεφθεί με σκάφος τις παραλίες της ΒΑ πλευράς του νησιού (Αγριόσυκο, Αγία Σοφία, Καλό Λιμάνι, Καψολιμνιώνας κ.α.)

Η Άσος είναι μια πανέμορφη κωμόπολη, κτισμένη σε ειδυλλιακό περιβάλλον στο στενότερο σημείο της ομώνυμης χερσονήσου, στα βόρεια του Αργοστολίου. Στο λόφο βρίσκονται τα ερείπια του βενετσιάνικου κάστρου και του τείχους, που κτίστηκαν στα τέλη του 16ου αιώνα για προστασία των κατοίκων από τις πειρατικές επιδρομές. Νοτιοδυτικά της Άσου, στον κόλπο του Μύρτου βρίσκεται μία από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας, με σπάνια ομορφιά και απολαυστικά νερά.
Βορειότερα, στην άκρη της χερσονήσου της Ερίσσου, είναι το μαγευτικό Φισκάρδο με παραδοσιακή αρχιτεκτονική (το μόνο χωριό του νησιού που δεν επλήγη από τους σεισμούς του 1953), αναπαλαιωμένα σπίτια, μαρίνα για ιδιωτικά σκάφη, παραλιακές ταβέρνες και μεγάλη τουριστική κίνηση. Το χωριό περιβάλλει εντυπωσιακός κυπαρισσώνας, που φτάνει ως τη θάλασσα (παραλίες Έμπλυση, Φώκι, στο ακρωτήριο Δαφνούδι κ.α.).


Μια από τις ενδιαφέρουσες παραθαλάσσιες κωμοπόλεις του νησιού είναι ο Πόρος (41 χλμ. Α του Αργοστολίου), που βρίσκεται σε καταπράσινη περιοχή, με λιμάνι και μαρίνα, πολλά καταλύματα και παραδοσιακά μαγαζιά. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται η Μονή Θεοτόκου της Άτρου, το παλαιότερο μοναστήρι της Κεφαλονιάς (8ου αι.) και η λίμνη Άβυθος (στο
χωριό Άγ. Νικόλαος). Κοντά στον οικισμό του Ασπρογέρακα, υπάρχουν ερείπια κυκλώπειων τειχών.
Κοντά στα χωριό Τραυλιάτα είναι το Μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα με πολύτιμες εικόνες και απέναντι
βρίσκεται το ενετικό φρούριο του Αγίου Γεωργίου (13ος αι.), στη θέση της μεσαιωνικής πρωτεύουσας του
νησιού. Είναι αρκετά καλά διατηρημένο και σώζονται τα επιβλητικά τείχη του και υπόγειες διαβάσεις. Μέσα στο κάστρο βρίσκονται τα ερείπια της κατοικίας του βενετού προβλεπτή, των στρατώνων καθώς και της
καθολικής εκκλησίας του Αγίου Μάρκου.
Ενδιαφέροντα χωριά της περιοχής είναι η Ντομάτα κοντά στο οποίο βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας με το εξαιρετικής τέχνης ξυλόγλυπτο τέμπλο, τα Περατάτα, τα Σβορωνάτα, η Λακήθρα με ωραία θέα, τα Κουρκουμελάτα (πρότυπο οικιστικής
ανάπτυξης), η Πεσάδα, κ.α. Σε μικρή απόσταση από το γραφικό οικισμό Λουρδάτα συναντάμε το μοναστήρι της Υπεραγίας Θεοτόκου Σισίων (13ος αι.), που σύμφωνα με την παράδοση ιδρύθηκε από τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης, ενώ κοντά στον οικισμό υπάρχει ιαματική πηγή. Κολύμπι στην παραλία του χωριού και το Τραπεζάκι.
Στα νότια του νησιού, είναι ο οικισμός του Κατελειού, στον ομώνυμο όρμο με τη χρυσή αμμουδιά και σε μικρή απόσταση η Σκάλα. Εδώ ανακαλύφθηκε οικοδόμημα ρωμαϊκής εποχής (2ος αι. μ.Χ.) με καλοδιατηρημένα ψηφιδωτά.
Στην περιοχή έχουν, ακόμα, ανακαλυφθεί ερείπια δωρικού ναού του Απόλλωνα (5ος αι. π.Χ.) και το σπήλαιο Σάκκος με αρχαιολογικό ενδιαφέρον.
Τέλος, πολλά και πανέμορφα είναι τα χωριά της ενδοχώρας με άφθονο πράσινο, δροσερά νερά, τοπική αρχιτεκτονική και γνήσια κεφαλονίτικα έθιμα.

icon_ekdiloseis

Πολλές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και πανηγύρια πραγματοποιούνται στο νησί: Θεατρικό Φεστιβάλ (Ιούλιος) και Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ (Αύγουστος) στο Αργοστόλι, πλούσιες Καρναβαλικές εκδηλώσεις στο Αργοστόλι και το Ληξούρι, Γιορτή Κρασιού στο χωριό Φραγκάτα, λιτανείες Άγιου Γερασίμο (16 Αυγούστου και 20 Οκτωβρίου) επέτειος της Ένωσης των Επτανήσων (21 Μαΐου), περιφορά της εικόνας της Μονής Σισίων (Δευτέρα του Πάσχα), πανηγύρια της Παναγίας (15 Αυγούστου) κ.α.

Σε αρκετές πλαζ του νησιού υπάρχει δυνατότητα θαλασσίων σπορ. Μαρίνες και σταθμοί ανεφοδιασμού σκαφών λειτουργούν στο Αργοστόλι, τη Σάμη, το Φισκάρδο, την Αγία Ευφημία, το Ληξούρι και τον Πόρο. Χαρακτηριστικά τοπικά προϊόντα είναι οι μάντολες, το εξαίρετο ντόπιο κρασί ρομπόλα, το μέλι κ.α.

Κοντινά νησιά

Στα ΝΑ του Αργοστολίου βρίσκεται το νησάκι Δίας (ή Θειονήσι), όπου η παράδοση αναφέρει ότι υπήρχε ιερό του Διός. Άλλα ερημονήσια, στις νότιες ακτές της Κεφαλονιάς, είναι οι Βαρδιάνοι απέναντι από την Κουνόπετρα και η Αγία Πελαγία.

 

icon_metafora

  • Με αεροπλάνο από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη

Πληροφορίες: Ο.Α. Αθήνας,
τηλ. 80 111.44.444, 210 96.66.666
Ο.Α. Θεσσαλονίκης, τηλ. 2310 368.311,
2310 368.666
Ο.Α. Αργοστολίου, τηλ. 26710 28.808.

  • Με πλοίο από Πάτρα, Κυλλήνη και Αστακό Αιτωλοακαρνανίας για Σάμη, Αργοστόλι, Ληξούρι, Πόρο και Αγία Ευφημία

Πληροφορίες: Λιμεναρχείο Πάτρας,
τηλ. 2610 341.002, 2610 361 470,1
Λιμεναρχείο Κυλλήνης, τηλ. 26230 92.211
Λιμεναρχείο Αστακού, τηλ. 26460 41.052.
Ταχύπλοα συνδέουν το νησί με την Ιθάκη
(Πισαετός, Φρίκες), τη Λευκάδα (Βασιλική), τη
Ζάκυνθο (Σκινάρι) και λιμάνια της Ιταλίας.

  • Με λεωφορείο

από την Αθήνα τηλ. 210 51.50.785
και την Πάτρα τηλ. 2610 274.938.

  • Χρήσιμα τηλέφωνα

Αεροδρόμιο: 26710 41.511
Λιμεναρχείο Αργοστολίου: 26710 22.224, 26710 22.397
Λιμερναρχείο Σάμης: 26740 22.031
ΛιμερναρχείοΠόρου: 26740 72.460
Λιμερναρχείο Φισκάρδου: 26740 41.400
Δρομολόγια λεωφορείων
(ΚΤΕΛ): 26710 22.276, 26710 22.28

Offers and bonuses by SkyBet at BettingY com